Praktisch handboek doorbreekt duurzaamheidsdillema: 

geld verdienen én IMPACT maken gaat wel samen!

In het voorjaar van 2020 is het visuele en praktische managementboek IMPACT, ‘zet vanuit de Purpose Case de wereld naar je hart' verschenen. Het boek is geschreven en getekend door Matthijs Bobeldijk, zelfstandig adviseur en ontwerper van duurzame businesmodellen.

Iedereen die in zijn werk of privéleven vastloopt omdat ‘geld verdienen’ de boventoon voert, en gelooft dat er iets anders, meer duurzaam en menswaardigs voor in de plaats zou moeten komen kan zelf direct met dit boek in de hand het verschil maken.

Bestel het boek direct

"Het boek heb ik geschreven voor iedereen die op een ondernemende wijze de wereld een stukje mooier wil maken, en hierbij vastloopt in het traditionele 'businesscase denken." Matthijs Bobeldijk, auteur IMPACT

"Er zijn veel mensen met goede ideeën om de de wereld te verbeteren. Veel van deze ideeën komen helaas niet van de grond. Dat is dubbele pech: voor de initiatiefnemer, maar vooral voor onze wereld! 

Als bedrijfskundig adviseur, gespecialiseerd in businessmodellen, werd ik steeds vaker gevraagd om mee te helpen aan het ontwerpen van businessmodellen waarin mensen en het behoud van onze planeet centraal staan. 

Mijn klanten in het onderwijs, de zorg, het sociale domein en/of ondernemers met duurzame ambities liepen vaak vast in bestaande managementliteratuur en bedrijfskundige modellen waarin het nastreven van economische groei voorop wordt gezet. Dan loop je vast. Dat liep ik dus ook. 

Misschien herken je als Impactmaker ook wel één of meer van de volgende situaties waarin wij vastliepen...

  • Je hebt een idee om de wereld een stukje mooier te maken. Heel veel mensen zijn enthousiast over jouw idee, maar je hebt het gevoel dat het maar bij praten blijft. Je vraagt je af wanneer het nu eens concreet wordt. Je hebt nu wel genoeg koffie gedronken. je wilt gewoon met je idee aan de slag.
  • Je hebt het gevoel dat je aan anderen nog niet goed kunt uitleggen wat je nu precies wilt gaan doen, en wat jouw rol daarbij dan is, terwijl je het eigenlijk allemaal best wel weet. Waarom is dit nu toch zo lastig?
  • Er wordt door anderen voortdurend gevraagd naar businessplannen, verdienmodellen, businesscases en schaalbaarheid van je idee. Je krijgt van deze vragen én onderwerpen helemaal geen energie omdat je het gevoel hebt dat deze economisch-gedreven vragen helemaal niet passen bij wat jij wilt; een betere wereld.
  • Je leest, luistert, kijkt en leert je suf over ondernemen, duurzaamheid, marketing, social media, etc. Hoewel je hierover veel leert, en je het echt interessant vindt, begin je nu toch wel wat ongeduldig te worden; hoe lang duurt het nog voordat je je werkelijk je ambitie waarmaakt?
  • Je wilt 'gewoon' met leuke mensen samen de wereld een stukje mooier maken én in ieder geval financieel gecompenseerd worden voor de waarde die je levert. Is dat nu teveel gevraagd?
  • Als dit plan werkt, wil je er eigenlijk je werk van maken. Je vraagt je alleen af of dit wel realistisch is. Tegelijkertijd laat het idee je maar niet los. Het zorgt voor onrust. Je bent op zoek naar een doorbraak.

"De vragen en uitdagingen van mijn klanten maakten mij verder bewust: de sleutel naar een meer betekenisvolle, duurzame en inclusieve maatschappij én economie ligt in het herontwerpen van duurzame businessmodellen. Businessmodellen waarbij geld verdienen, de mens, én onze planeet even belangrijk zijn."

Met dat inzicht ben ik aan de slag gegaan. Samen met de mensen om mij heen. Daaruit is de Purpose Case ontstaan. Met de elf puzzelstukken van de Purpose Case ontwerp je stap-voor-stap samen met anderen businessmodellen voor de betekeniseconomie. 

In het boek neem ik je mee in de betekeniseconomie, de hazenpaadjes die je als impactmaker onbewust neemt, en de puzzelstukken van de Purpose Case. Ik laat je zien wat ik samen met de impactmakers om mij heen geleerd heb over het ontwerpen van betekenisvolle businessmodellen. In het boek staan ook vier concreet uitgewerkte cases waarbij de Change Agents zelf vertellen hoe ze het hebben aangepakt. In een volgend hoofdstuk deel ik 17 skills die ik bij succesvolle Change Agents zie terugkomen. Het boek sluit ik af met hoe je in je eigen omgeving nieuwe ecosystemen kunt ontwerpen om jouw impact-dromen waar te maken.

'Strategisch ontwerpen, vormgeven, designen' daar geloof ik in. Daar word ik blij van. Het is namelijk niet alleen leuk om (samen met anderen) te doen, maar om op een constructieve manier de wereld een stukje mooier te maken. Het boek heb ik ook vooraf strategisch ontworpen. Dit waren mijn  'ontwerpcriteria'...

Lekker leesbaar

Ik vind dat een boek lekker leesbaar moet zijn. Daarom heb ik samen met de vormgever en redacteur gekozen voor een handzaam formaat met een harde kaft, een compacte actieve tekst, afgewisseld met mijn eigen tekeningen, tips en quotes, maar wel in een duidelijke structuur. 

Praktisch toepasbaar

Ik wilde namelijk een praktisch handboek maken voor mensen die zelf  IMPACT-ideeën tot leven willen brengen, en/of duurzaam willen doorontwikkelen. In dit boek neem ik je stap-voor-stap mee hoe je op basis van de Purpose Case een duurzaam businessmodel onder dit idee ontwerpt. 

Online tools

Met dit boek wil ik impactmakers niet alleen inspireren, maar vooral ook ondersteunen bij het maken van hun eigen IMPACT-reis. Daarom kun je het boek combineren met de online content die ik maak (en beschikbaar stel) om jouw IMPACT-reis te versnellen en je IMPACT-ideeën concreet te maken.

Ben jij klaar om je IMPACT te vergroten? 

Bestel IMPACT

Harm Edens

"Impact. Het bedrijfsleven begint het al te begrijpen. Alleen winst maken is niet meer genoeg. De impact van alles wat je doet – op milieu en inclusieve samenleving – is minstens zo belangrijk. Nu de rest van de wereld nog. Moge dit boek daarbij helpen.”

Kees Klomp

"Het is Matthijs Bobeldijk gelukt om een boek te schrijven waarmee mensen aan de slag kunnen én willen om de wereld mooier te maken. Onweerstaanbaar! Ik hoop dat Bobeldijk's Purpose Case net zoveel bekendheid gaat genieten als Osterwalder's Business Model Canvas. Want dat verdient het!" 

Klaartje Bos

"Super praktisch doe-boek voor iedereen die een Purpose nastreeft. Helder, simpel om samen te doen. Met het boek in de hand samen, met wie maar wil, de stappen doorlopen en dus aan de slag. Eenvoudiger wordt het niet en het levert altijd helpende inzichten op. Doen dus. Inspirerend door de aansprekende voorbeelden"

Tamara Ronteltap

"Ook studenten Commerciële Economie van de Hogeschool Leiden snappen het: winst maken ten dienste van een betere wereld, dat is pas échte winst. Mijn ervaring met de Purpose Case is dat studenten er enthousiast van worden en tot hele mooie betekenisvolle producten weten te komen. Maar bovenal komt er tijdens het uitdenken van de Purpose Case nieuwe energie vrij omdat ze door krijgen dat ze een verschil kunnen maken. Als docent én als mens wordt ik daar heel blij van."

Michelle van der Meer

IMPACT is een inspirerend en zeer praktisch boek. Matthijs Bobeldijk legt helder uit hoe je vanuit de Purpose Case impact kan maken. Met checks en rake vragen zet hij je aan het denken. Met de Purpose Case kun je een betekenis waardemodel ontwikkelen om zo je impact en de financiële en vooral niet-financi─Śle opbrengsten te bepalen. Verder staan in het boek 4 praktijkcases van Change Agents. Een echte aanrader! Of je nu startende ondernemer bent of als ondernemer al een tijdje aan de weg timmert.

Frank Veldhof

Dit boek geeft alle handvaten waarom je als persoon wordt geprikkeld om aan de gang te gaan met het maken van impact en vooral met de Purpose Case als handig model om jouw impact idee handen en voeten te geven, medestanders te vinden en te zorgen dat het niet alleen blijft bij impact als ideologie, maar juist als succesvol business model. Het is zoals Matthijs zegt: een handboek. Makkelijk geschreven, begrijpelijk en stapsgewijs. Ik vind het een echte aanrader als je aan de slag wil om een idee om te zetten naar een concrete aanpak. Dit smaakt naar meer!